Let op. Afhankelijk van het land dat u kies zult u herleid worden naar de thuispagina van de dochteronderneming. U vindt de verantwoordelijke contactpersoon op de pagina.

PALLMANN GmbH

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag!

[PALLMANN Belgium (Dutch)] Flyout

Raadplegen

PALLMANN Klantenservice

Technische vragen

Email versturen

Vestigingen

Aanspreekpunt

Vindt de juiste persoon

Handelaar / onderhoudspunt

Vindt de juiste persoon

Heeft u een vraag?

Wij helpen u graag!

[PALLMANN Belgium (Dutch)] Flyout

Raadplegen

PALLMANN Klantenservice

Technische vragen

Email versturen

Vestigingen

Aanspreekpunt

Vindt de juiste persoon

Handelaar / onderhoudspunt

Vindt de juiste persoon

Bevochtig het parket alvorens te olien

Met bevochtigen van parket wordt 10-20 ml water per vierkante meter bedoelt. Dit kan gebeuren aan de hand van een dweil, een katoenen doek of een vernevelaar. Parket bevochtigen is een zeer oude techniek die in het verleden door timmermannen en schrijnwerkers werd gebruikt. 

Voordelen van het parket te bevochtigen:

Door het het parket te bevochtigen dringen de vervolgens aangebrachte parketoliën dieper in het hout door. Dit leidt tot een sterkere weerstand van het oppervlak en een mooie uitgesproken kleur bij gekleurde oliën. Het bevochtigen zorgt ervoor dat het hout de olie gelijkmatig absorbeert wat zorgt voor een homogener eindresultaat dan als het parket niet wordt bevochtigd. Bovendien zorgt het vocht tot een toename van het volume van het houtoppervlak. Dit verbergt optische onregelmatigheden zoals schuursporen.

Procedure voor het bevochtigen:

Het parket wordt na het fijnschuren en voor het aanbrengen van de gekozen parketolie vochtig gemaakt. Door het aanbrengen van water worden de houtvezels rechtop gezet, waardoor het oppervlak merkbaar ruwer en donkerder wordt. Na 30 - 45 minuten drogen is de parketvloer meestal droog op het oppervlak en krijgt hij zijn lichte kleur terug. Nu kan het aanbrengen van de parketolie beginnen. Ca. 10 - 15 minuten na het aanbrengen van de olie wordt dit met een éénschijfsmachine in het hout ingepolijst en vervolgens met een witte polijstpad weer uitgepolijst.

Wat moet er bij het bevochtigen in acht worden genomen?

Om optische onregelmatigheden te voorkomen moet er tijdens het bevochtigen op gelet worden dat dit gelijkmatig gebeurd over de hele vloer en in de richting van de houtnerf. Overtollige olie e op de parketvloer moet ook vermeden worden, anders ontstaan er glanzende, vette plekken. 

Kan ik deze toepassing gebruiken voor elke houtsoort? 

Elke gangbare houtsoort kan zonder aarzeling worden bevochtigd. In het geval van exotische houtsoorten is het raadzaam een specialist te raadplegen, omdat de specifieke eigenschappen van het hout sterk uiteenlopen. Bij houtsoorten met een hoog vet/oliegehalte zoals Ipé/Lapacho of teak wordt deze toepassing niet aanbevolen want hier dringt het water niet goed door in het hout.