Op de Pieter Reypenslei te Mortsel werd recent de Metal damesboetiek in een nieuw jasje gestoken. Voor de inrichting werd de firma ABOCO (Algemene Bouwwerken en Coördinatie) onder de arm genomen. De laatste 20 jaar evolueerde ABOCO als antwoord op de vraag van haar klanten naar meer toegespitste interieur- en architectuur opdrachten. Elk ontwerp of bouwoplossing wordt op de identiteit, de situatie en het budget van de specifieke klant afgestemd, zo ook in dit geval. Samen met de vaste kern van onderaannemers, elk gespecialiseerd in hun eigen vak, werd het gebouw aangepakt. In het appartement op de tweede verdieping moest de bestaande grenen vloer plaats maken voor een meerlaagse eiken parketvloer. Een mooi partnerproject voor ABOCO, Merckx Parket Interieur en Uzin Utz België.

Data

Gebouwtype Retail
LandBelgië
UitvoerderABOCO
Meckx Parket

Pallmann Color Collection Toolbox

De keuze van de kleur van een parketvloer is uiterst belangrijk voor een persoonlijke en unieke basis van een interieur. Met de Pallmann Colorbox biedt Pallmann alle tools in één box om deze keuze zo gemakkelijk mogelijk te maken voor de klant! In deze houten handgemaakte box zit namelijk het Color Collection Style book met sfeerbeelden per levensstijl om inspiratie op te doen, fysieke monsters van alle kleuren om een eerste kleurindicatie te hebben en vloeibare color testers om de uitgekozen kleur bij de klant thuis te kunnen testen op de juiste houtsoort.

Jaques Leys, zaakvoerder van ABOCO ontdekte de Pallmann Color Collection Stylebox iets meer dan een jaar geleden via Merckx Parket Interieur. "Voor ik de Pallmann toolbox kende was de keuze van een kleur vaak erg lastig. Het gebeurde regelmatig dat er losse kleur stalen gemaakt werden per project. Maar dat is erg arbeidsintensief en dus vertragend voor het hele proces van ontwerp en keuze van materialen. Een gelakt oppervlak is bijvoorbeeld meestal een 3-laags systeem waarbij dan ook nog eens rekening moet gehouden worden met de droogtijd van de producten, dus begin maar he… Een heel gedoe! Ik vind het dus bijzonder handig dat niet alleen de 32 kleuren als Color tester in de box zitten, maar ook de verschillende laksystemen als compleet afgewerkt staal," aldus Jaques Leys.

Color Collection Stylebook

In elke Toolbox zit ook een Stylebook. In dit boek worden 32 kleuren onderverdeeld in 7 hedendaagse woonstijlen. Het maken van de juiste kleurkeuze wordt op die manier vereenvoudigd.

Elke woonstijl heeft een 5-tal kleuren. De beleving gaat van industrieel tot klassiek.

Industrial: een combinatie van stoere en strakke materialen waarbij de houten vloer voor een zacht contrast zorgt.
Vintage: authentiek met een knipoog naar de geschiedenis. Gedempte en karakteristieke kleuren passen bij deze stijl.
Oriental: een inrichting als een sprookje van 1001 nacht. Exotische kleuren die je doen wegdromen in de sfeer van het Verre Oosten.
Country: een eerbetoon aan het landelijke leven. Natuurlijke kleuren, dat spreekt voor zich.
Minimalistic: ruimte creëren door eenvoud. Lichte, neutrale en natuurlijke tinten zorgen voor extra rust in het interieur.
Classic: kleuren die trends overstijgen voor een parketvloer met extra klasse. De perfecte basis voor een klassieke inrichting met tijdloze tinten.
Colorful: uitbundigheid en kleurrijke patronen spelen hier de hoofdrol. Originaliteit gaat boven functionaliteit.

Voorbereiding

De bestaande grenen bevloering moest eerst worden verwijderd, om vervolgens de bestaande verzakte roostering te versterken en uit te vlakken. Hierop werden OSB platen van 18 mm met tand-groef verbinding geplaatst om tot slot een meerlaagse eiken parketvloer van 14 mm te verlijmen met UZIN MK 160. Deze 1-componentlijm is geschikt voor verlijming van meerlaagse vloeren zonder een beperking in lengte of breedte van de planken.

Onderhoud

De vloer wordt onderhouden met de Pallmann Magic Oil Care, een onderhoudsmiddel voor het eerste en periodieke onderhoud. Het heeft door het "Refresher effect" een voedende werking en is vuilafstotend. Op deze manier kan een grondige reiniging en opnieuw oliën van de vloer worden uitgesteld. Wanneer de vloer gewoon moet gereinigd worden, adviseren we Pallmann Clean.

Schuren

Hoewel verschillende materialen moesten worden geschuurd, had Merckx Parket Interieur maar 1 machine bij, de Pallmann Spider. Wim Wynants, technisch-commercieel adviseur bij UZIN UTZ België licht toe: "De Pallmann Spider heeft ontzettend veel voordelen. Om te beginnen heb je het gewicht. Zonder de 2 bijkomende gewichten van 15 kg en de aandrijfschijf van 12,5 kg draag je deze machine makkelijk in je eentje naar boven. En uiteindelijk heb je wel een machine met ongeveer hetzelfde gewicht, maar betere schuurresultaten dan een zware bandschuurmachine. De Pallmann Spider heeft 3 aangedreven disc’s en maakte zo de bandschuurder in dit project overbodig. Zowel voor het grof schuren van de OSB-platen als het fijn schuren van het meerlaags parket kon de Pallmann Spider worden ingezet. Het geheel is uiterst snel geschuurd met een mooi resultaat in 1 beweging. En ook een kantenschuurder is bijna overbodig omdat je heel kort langs de muren kunt schuren. Het toerental is ook regelbaar bij de Pallmann Spider én er is standaard een mono disc bijgeleverd, dus de machine kan ook gebruikt worden vóór het plaatsen van de olie. Overtuigd dat dit de meest breed inzetbare machine is en de investering in vele verschillende machines overbodig maakt?"

Kleuring: Wanneer 32 kleuren niet voldoende zijn

"Ook al heb je in de Color Collection reeds een uitgebreide keuzemogelijkheid met de 32 kleuren, soms is dit aanbod niet genoeg. En omdat de klant koning is, stelde ik de vraag aan Pallmann of er een kleur op maat kon worden gemaakt", aldus Wim Merckx, zaakvoerder van Merckx Parket Interieur. "Aangezien de kleurpigmenten onderling blijkbaar mengbaar zijn, was dit mogelijk. Dat maakt de reeds zeer brede waaier aan kleuren dus nog veel uitgebreider. We hebben vooraf 3 stalen gemaakt met een 1/1 mengeling van 2 kleuren. En een van deze drie stalen was precies de kleur die werd gezocht. Iedereen blij en het afwerken kon beginnen."

Afwerking

Zoals steeds adviseerden we ook hier om na de laatste schuurgang – direct voordat het oppervlak behandeld wordt – het gehele oppervlak met zuiver water éénmaal licht te dweilen. Na droging (ca. 1 uur) kon de vloer behandeld worden met de 2-componenten olie Pallmann Magic Oil neutraal, gemengd met een mengeling van 1/1 kleurpigment Luxurious black en Exotic Brown, het kleur dat uiteindelijk door ABOCO werd gekozen voor dit project.

Het MAGIC OIL 2K SYSTEEM is een High solid parketolie systeem dat reeds mag belast en onderhouden worden na 24 uur. Bovendien is slechts 1 handeling nodig, wat heel wat tijdswinst met zich meebrengt. Een extra verplaatsing is dus ook overbodig. Het Pallmann Color Collection systeem op haar beurt is universeel inzetbaar, het oplosmiddelvrije kleurconcentraat is namelijk geschikt als lak- én oliesysteem. Het kleurconcentraat kan enerzijds worden toegepast in combinatie met de olie-voorbehandeling Pallmann Pall-X 333, waarna de kleur vervolgens wordt afgewerkt met een van de 2-componenten Pallmann lakken of Pallmann Magic Oil olieproducten. Hiermee is de kleur optimaal beschermd. Anderzijds is het ook mogelijk om het kleurconcentraat in te zetten als oliesysteem door de kleur te mengen met Pallmann Magic Oil olieproducten.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw