Op 17 september verhuisden 27 basketploegen, waaronder ook de eerste ploeg, van Antwerp Giants naar hun nieuwe thuishaven, het gloednieuwe Basketcenter Gasthuishoeve in Merksem. Stals & Zoon nv Parketvloeren uit Lokeren kreeg de bijzondere vraag om in het midden van de indoorbasketbalruimte een basketbalveld te creëren in een donkerdere kleur.

Data

Gebouwtype Sportfaciliteiten
LandBeglië
UitvoerderStals & Zoon nv Parketvloeren

Voor de realisate van het nieuwe Basketcenter werd beroep gedaan op abv+architecten, dat een efciënt en duurzaam gebouw moest uitekenen. Het sportcomplex omvat 3 indoorbasketbalvelden met een tribune voor 400 supporters, één buitenveld en een 3-on-3-veld, een ftness- en kinéruimte
en kleedruimtes. Naast het basketcenter komt een parkeerterrein voor 630 auto’s. Na wat voorbereidende werken, starten de werken in april 2018. Er werd voorrang gegeven aan de realisate van de sporteve infrastructuur, zodat in september de trainingen in de nieuwe zaal kunnen worden gestart.

Bijzondere vraag

De opdrachtgever wou op de bestaande parketvloer in het midden van de indoorbasketbalruimte een basketbalveld (28 x 15 meter, n.v.d.r) creëren in een donkerdere kleur. De warme uitstraling van een houten vloer moest behouden blijven, waardoor een dekende coating geen optie was. Steven Stals, zaakvoorden van Stals Parketvloeren, licht toe: "Ik ben sinds korte tijd klant bij UZIN UTZ België. Wij hebben behoorlijk veel grote projecten voor zowel renovatie en herstelling van bestaande vloeren als plaatsing van nieuwe parketten. De producten van Pallmann zijn niet alleen geschikt voor particuliere woningen, maar zijn zeker ook uitermate geschikt in die projectgebruik door zijn duurzaamheid en gebruiksgemak. Toen onze klant ons benaderde met deze bijzondere vraag, heb ik Wim (Wim Wynants, technisch-commercieel adviseur bij UZIN UTZ België, n.d.v.r.) gebeld om een mogelijke oplossing te bespreken." "Omdat ik weet dat inkleuren van grote oppervlakken zonder aanzetten niet evident is, heb ik de Pallmann Color Collection voorgesteld. Deze leent zich hier immers perfect toe", aldus Wom. Steven:"Ik ben dan met mijn Color Collection Toolkit tot bij mijn eindklant gegaan, hebt die daar achtergelaten en na enkele tests, viel de keuze uiteindelijk op het kleur Smoked Oak."

Voorbehandeling

Om de vloer in te kunnen kleuren, moest Stals & Zoon nv Parketvloeren de reeds afgewerkte vloer gedeeltelijk terug opschuren. Vooraleer van start te gaan met de kleuring, adviseren we steeds om het gehele oppervlak met zuiver water éénmaal licht te dweilen na de laatste.
Dit heef meerdere voordelen:

  1. De verdieping en de kleuring van het hout wordt intensiever en gelijkmatiger
  2. De kleur kan beter indringen
  3. De fjn geschuurde en verdichte ondergrond wordt weer geopend
  4. De schuursporen worden minder zichtbaar
  5. Het hout oppervlak lijkt homogener
  6. Inhoudsstoffen uit het hout worden weggewassen
  7. Het behoeden van zweten uit voegen

Kleuring

Na droging (ca. 1 uur) kon de vloer behandeld worden met de 2-componenten olie Pallmann Pall-X 333 neutraal, gemengd met kleurpigment Smoked Oak. De olie werd met een mohairrol op de ondergrond aangebracht. Niet volvlakkig maar max 50 % van de te behandelen strook. Dit gebeurd in stukken van ongeveer 25 m², waardoor het restant op tijd (maximum 10 minuten na het aanbrengen van de olie!) kan verwijderd worden met een beige pad. Na ca. 20 minuten werd het oppervlak met een wite pad nageboend om een homegeen beeld te verkrijgen.

Afwerking

Overlakken kan standaard na 24 uur met één van de Pallmann 2-componenten lakken. Aangezien het hier over een sportvloer ging werd er gekozen voor de makkelijk te verwerken Pallmann Pall-X sport half-mat. Deze lak is immers goed bestand tegen de extreme mechanische eisen van parketvloeren in sportruimtes. Pall-X Sport bereikt de antslipweerstand volgens de Duitse norm DIN 18032, alsook de EN 14904 en is conform de Ö Norm 2354 Klasse C.

Duurzaamheid troef

Meer dan 32 jaar ervaring, 3.500 tevreden klanten en 750.000 m² geplaatst parket, dat kan wel tellen als vaste, duurzame waarde. Ondertussen staat Steven Stals aan het roer van het bedrijf. Steven: “Mijn vader (Eric Stals, n.v.d.r.) richte het bedrijf op, maar reeds na drie jaar stapte ik er mee in. Naast het partculiere werk, zijn we ook gespecialiseerd in publieke projecten en sportvloeren. Dat is één van de redenen waarom we een contract hebben met o.a. Stad Antwerpen voor het Patrimoniumonderhoud voor alle houten vloeren. Het Museum aan de Stroom (MAS) is één van deze openbare gebouwen. Hier werden destijds alle houten vloeren behandeld met Pallmann Magic Oil 2K en deze vloeren zien er na al die jaren nog schiterend uit. Bewijs dat Pallmann een duurzame keuze is, ook voor het soort projecten waar vloeren heel wat te verduren hebben.” Een duurzame basis in combinatie met de juiste onderhoudsproducten geef een uiterst goed beschermde parketvloer. De onderhoudsproducten van Pallmann zorgen voor een verbetering aan het oppervlak en verlengen de levensduur van deze vloeren.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw