In het Sint-Pietersinstituut in Turnhout werd de 20-jaar oude massieve beuken sportvloer grondig gerenoveerd door Dries Damen Parketwerken in onderaanneming voor PP Haard en Parket. De vloer was erg beschadigd met vele diepe krassen. Een perfecte klus voor de bandschuurmachine Pallmann Cobra 09, de multidisc schuurmachine Pallmann spider en de kantenschuurmachine Pallmann Gecko flex.

Data

Gebouwtype Sportfaciliteiten
LandBelgië
UitvoerderDries Damen parketwerken
PP Haard en Parket

Projectsubsidie openstellen van schoolsportinfrastructuur

In 2016 lanceerden de Vlaamse ministers voor sport, Philippe Muyters, en voor onderwijs, Hilde Crevits, een eerste projectoproep “naschools openstellen van schoolsportinfrastructuur”. Het succes was zo groot dat er in 2017 en 2018 nog twee oproepen volgden. Het Sint-Pietersinstituut was één van de gelukkigen bij de tweede oproep, waar Ministers Muyters en Crevits maar liefst 11 miljoen euro toekenden aan 87 scholen (van 167 ingediende dossiers) om hun sportinfrastructuur naschools, in het weekend en in de vakantie open te stellen voor sportclubs. De scholen krijgen een subsidie voor infrastructuurwerken of exploitatiekosten. Meer en betere sportinfrastructuur voor elke Vlaming. Om dat te bereiken is het belangrijk niet alleen te investeren in nieuwe infrastructuur, maar ook bestaande accommodatie optimaal te benutten.
 

Complete renovatie

De werken aan de parketvloer was één van de laatste fases in de uitgebreide renovatie van de sporthal. De isolatie werd aangepakt, er werden nieuwe sanitaire voorzieningen geïnstalleerd, de gevel werd voorzien van een nieuwe bekleding, etc. Al deze werken moesten uitgevoerd worden tijdens een periode wanneer de sporthal niet in gebruik was, wat voor een extra uitdaging zorgde. Zowel basketbalclubs, volleybalclubs als voetbalclubs gebruiken deze regelmatig.

Omwille van plaatselijke waterschade door een lek in de dakbedekking moest Dries Damen Parketwerken eerst enkele planken vervangen door nieuwe. Daarna kon het serieuze werk beginnen: schuren en opnieuw afwerken.

Schuren

De bestaande belijningen werden destijds aangebracht met gekleurde tape, een erg hardnekkig materiaal dat moeilijk weg te schuren is. Geen enkel standaard schuurmiddel was grof genoeg. Daarom werd een machine ingezet die regelmatig en bijna uitsluitend voor ondergrondvoorbereiding gebruikt wordt. De WOLFF BS 125 is een schuurmachine waarmee chape of andere harde ondergronden zoals dikkere (tegel) lijmresten, egalisatielagen, verflagen enz. weggeschuurd worden. Naargelang het type ondergrond wordt het segment aangepast.

Nieuwe schuursegmenten en stofring

Nadat de WOLFF BS 125 schuurmachine zijn werk had gedaan, werd de Pallmann Spider ingezet die voorzien werd van de nieuwe diamant schuursegmenten om snel en krachtig extreem harde coatingsystemen weg te kunnen schuren. Deze segmenten bestaan in korrel 30 en 50 en kunnen onder andere ingezet worden voor moeilijk te verwijderen lak- en verflagen. De Pallmann Spider is een eenvoudig te bedienen parketschuurmachine. Omdat de machine zeer snel en krachtig schuurt, komt er ook heel wat stof vrij. Hoe grover de schuurkorrel, hoe zwaarder en grover de stofdeeltjes. Hiervoor heeft Pallmann een extra stofring ontwikkeld die tussen de machine en de standaard stofring geklemd wordt. Deze ring zorgt ervoor dat er geen valse lucht wordt aangezogen tussen de ring en de machine, waardoor zelfs het grove stof volledig wordt afgezogen.

Onderhoud

Zoals steeds bij gelakte vloeren, werd ook hier geadviseerd om de vloer te onderhouden met Pallmann Finish Care, een watergedragen onderhoudspolish, voor eerste- en onderhoudsreiniging, die door de vuilafstotende film de lak en het uiterlijk van het oppervlak verbetert en gelijktijdig de levensduur van de vloer verlengt. Voor het regelmatig onderhoud werd Pallmann Clean geadviseerd, een watergedragen reinigingsmiddel dat zowel voor gelakte als geöliede vloeren geschikt is.

Band- en kantenschuurmachine

De diepe krassen werden vervolgens met de Pallmann cobra 09 weggeschuurd. De crème de la crème van de bandschuurmachines met heel wat vooruitstrevende technische en visuele kenmerken. Dankzij de maximale benutting van de schuurbandbreedte heeft deze machine het grootste oppervlakvermogen.


De kanten werden geschuurd met de kantenschuurmachine Pallmann Gecko Flex. Een kleine handzame kantenschuurmachine met hoge removal rate voor randen en hoeken.

Afwerking

Na de intensieve schuurwerken, kon de vloer opnieuw afgewerkt worden. Als voorbehandeling werd de 2-componenten olie Pallmann Pall-X 333 neutraal gebruikt. Deze olie werd met een mohairrol op de geschuurde ondergrond aangebracht. Niet volvlakkig maar max 50 % van de te behandelen strook en in stukken van ongeveer 25 m², waardoor het restant op tijd (maximum 10 minuten na het aanbrengen van de olie!) kan verwijderd worden met een beige pad. Na ca. 20 minuten werd het oppervlak met een witte pad nageboend om een homogeen beeld te verkrijgen.

Overlakken

12 uur na de voorbehandeling kan de vloer overlakt worden met één van onze 2-componenten lakken. Aangezien het hier om een sportvloer ging, werd er gekozen voor Pallmann Pall-X Sport half-mat, een zeer makkelijk te verwerken lak die niet alleen ingezet wordt bij sport-projecten maar ook in evenementhallen, zorginstellingen, enz. Deze lak is uiterst geschikt voor ruimtes waar een zeer intensief beloop is en de vloer uitermate goed bestand moet zijn tegen mechanische- en chemische belasting. Pallmann Pall-X Sport bereikt de antislipweerstand volgens de Duitse norm DIN 18032, alsook de EN 14904 en is conform de ÖNorm 2354 Klasse C. Na de eerste laklaag werd de belijning geplaatst om vervolgens een tweede en laatste laklaag te plaatsen met dezelfde lak, Pallmann Pall-X Sport.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw