In het Lokerse Stadsmuseum werden in de oude stadsfeestzaal putten en breuklijnen vastgesteld in de vloer. Door de beschermde status van het Stadsmuseum moest de originele plankenvloer behouden blijven. Stals en Zoon nv kwam met de gepaste oplossing.

Data

Gebouwtype Openbare gebouwen
LandBelgië
UitvoerderParketvloeren Stals en Zoon nv

In het Stadsmuseum van Lokeren wordt de geschiedenis van de stad verteld aan de hand van objecten, film- en fotobeelden en verhalen. Het museum focust op het werk- en vrijetijdsleven uit de 19e en 20e eeuw. Veel aandacht gaat naar de haarsnijderij-industrie, een voor-bereidende industrie waarbij konijnen- en hazenvellen bewerkt worden tot vilthaar voor hoedenfabricatie over de hele wereld. Lokeren was voor deze vuile en vervuilende industrie in de 20e eeuw het wereldcentrum. Het Stadsmuseum Lokeren bevat daarnaast ook het Nationaal Beenhouwers-museum, een oude bakkerswinkel en een schatkamer. De tijdelijke tentoonstellingen vinden plaats in de oude stadsfeestzaal op de eerste verdieping van het museumgebouw.

In 2011 opende het museum opnieuw haar deuren na een grondige renovatie die maar liefst 5 jaar in beslag nam. Echter, in 2018 werden in de tentoonstellingsruimte putten en breuklijnen vastgesteld in de vloer. De oorzaak hiervan was het verbrokkelen van de chape bovenop de multiplexplaten die bij een eerdere renovatie van de vloer, in 1985, werden aangebracht onder de vloer ter vervanging van de originele plankenvloer. De bestaande vloerbekleding en chapelaag werd door de Lokerse stadsdiensten verwijderd. Stals en Zoon nv uit Lokeren werd aangesproken voor de plaatsing van een nieuwe parketvloer bovenop de originele plankenvloer. Door de beschermde status van het Stadsmuseum moest de originele plankenvloer immers behouden blijven.

Voorbereiding

De bestaande plankenvloer lag helemaal niet vlak, er konden zelfs niveauverschillen gemeten worden tot 12 cm. Er werd daarom beslist om een nieuwe houten roostering te plaatsen bovenop de bestaande ondergrond. Op die manier kon de volledige vloer terug uitgevlakt en geïsoleerd worden. Als isolatie werd gekozen voor Vermiculite korrels. Een materiaal dat licht van gewicht en onbrandbaar is. Na het isoleren werden OSB platen van 18 mm dik geplaatst waarop de nieuwe massieve eiken vloer van 10 mm op kon verlijmd en genageld worden. De keuze van de nieuwe vloer viel op een vooraf geborstelde houten planken.

Afwerking

De relatief ruwe parketvloer moest afgewerkt worden met een olie die geschikt is voor zeer intensief belaste ruimtes. Gezien er regelmatig nieuwe tentoonstellingen zijn, wordt de vloer niet alleen tijdens de tentoonstellingen zwaar belast maar ook bij het opstellen en afbreken van exposities.

Stals en Zoon nv gebruikt al een tijdje de Pallmann Magic Oil 2K Original. In de eerste plaats omdat deze uiterst goed beschermd, en dus ideaal is voor grotere projecten zoals musea, restaurants, hotels, winkels, kantoren, … Maar ook voor hun particuliere klanten wordt deze olie gebruikt omdat deze zeer onderhoudsvriendelijk is. Vaak wordt de olie dan gemengd met 1 van de 32 trendy kleuren uit de Pallmann Color Collection. Deze kleurencollectie sluit naadloos aan bij de woontrends en stijlen van nu.

Onderhoud

De vloer wordt onderhouden met de Pallmann Magic Oil Care, een onderhoudsmiddel voor het eerste en periodieke onderhoud van parket- en houten vloeren. Door het “Refresher effect” heeft de Pallmann Magic Oil Care een voedende werking en is het product vuilafstotend. Op deze manier kan een grondige reiniging en opnieuw oliën van de vloer worden uitgesteld. Voor de reiniging van de vloer, kan Pallmann Clean gebruikt worden. 

Door de renovatie van de bovenverdieping was er een tijdje geen tijdelijke tentoonstelling in het staatsmuseum. De vaste opstelling op het gelijkvloers was wel gewoon toegankelijk. In maart opende een nieuwe tijdelijke expo op de bovenverdieping en kan de prachtige parketvloer, afgewerkt met Pallmann producten, bewonderd worden door de vele bezoekers. Zo heeft het museum er nog een extra troef bij!

Jarenlang vakmanschap

Stals & Zoon Parketvloeren heeft inmiddels 30 jaar ervaring. Hun specialiteit is vooral het plaatsen van massieve traditionele parketten, maar je kan er ook terecht voor renovatie, herstelling en het opschuren van je bestaande vloer. Naast de toonzaal met een oppervlakte van 320 m² en meer dan 200 stalen, kan je bij Stals & Zoon ook een kijkje nemen in de productiehal, waar je elke stap van het productieproces kan volgen. Met een gemiddelde voorraad van om en bij de 4000 m² parket/plankenvloer, is quasi alles uit stock leverbaar is.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw