Antwerpen wordt aanzien als de bakermat van de Belgische mode. Reden genoeg waarom juist in deze stad een heus modemuseum niet mag ontbreken. In 2002 opende het Antwerpse Modemuseum (MoMu) haar deuren in de Modenatie, een gerenoveerd historisch pand in de Nationalestraat. Eind april 2018 sloot het MoMu de deuren voor renovatie- en uitbreidingswerken. Onze klant Mogensen Parketvloeren werd gecontacteerd voor de renovatie van de parketvloeren. Een modieus project waar we met Pallmann uiteraard graag in investeerden

Data

Gebouwtype Openbare gebouwen
LandBelgië
UitvoerderMogensen Parketvloeren

Sinds haar opening in 2002 presenteert het MoMu elk jaar twee tijdelijke tentoonstellingen, telkens in een meeslepende scenografie. Voor iedere expo wordt de ruimte volledig getransformeerd en word je als bezoeker ondergedompeld in de wereld van de ontwerper of het thema. Omdat er te weinig ruimte was om de permanente collectie van 30.000 stukken een plaats te geven, besloot het MoMu te verbouwen en uit te breiden. De ingrepen aan het gebouw zijn in handen van het Antwerpse bureau B-architecten, maar de originele signatuur van architecte Marie-Josée van Hee (onder andere de karakteristieke, ruime hal van het museum met de kenmerkende houten trap, n.v.d.r.) blijft behouden. Er wordt maar liefst 800 m² extra expositieruimte gecreëerd. Daarnaast krijgt het museum ook een eigen shop en een café en er wordt een uitschuifbare tribune voorzien voor evenementen als lezingen en conferenties. In totaal zal het gerenoveerde MoMu in 2020 beschikken over een oppervlakte van 2.000 vierkante meter.

Uitdagende Kleurkeuze

Toen Steven Mogensen van Mogensen Parketvloeren uit Kaprijke midden 2019 groen licht kreeg om de werken aan te vatten, kwam de eerste uitdaging naar boven. De architect wou voor de renovatie van de parketvloer in het MoMu een kleur die lijkt op één van de zalen van het DIVA (Diamant- en Zilvermuseum aan de Suikerrui in Antwerpen). Maar net voor dit type service staat UZIN UTZ België gekend; er is ons geen enkele uitdaging teveel. Er werd een gezamenlijk bezoek tussen Steven en Wim (Wynants, technisch-commercieel adviseur parket bij UZIN UTZ België, n.v.d.r.) ingepland in dit museum om de kleur te analyseren. Nadien werden er een aantal stalen op maat gemaakt om tot de juiste kleur te komen. Er werd zelfs een mock-up kamer gemaakt waar op de parketvloer drie verschillende kleurstalen werden gemaakt om daaruit de juiste kleur te kiezen. Uiteindelijk werd gekozen voor een mengeling van Exotic Brown en Elegant Walnut, twee kleuren uit onze Pallmann Color Collection.

Het aanvatten van de werken

In de meeste zalen van het MoMu werd een nieuwe houten roostering voorzien op brandwerende platen. Als draagvloer werden OSB-platen gebruikt waarop vervolgens een massieve Franse eiken parketvloer van 22 mm dik en 10 cm breed in wisselende lengtes met rechte kanten werd verlijmd met UZIN MK 90, een 2-componenten parketlijm.

Schuren

Steven Mogensen koos ervoor om op deze werf traditioneel te schuren met de Pallmann Cobra 09 bandschuurmachine. Wim Wynants: “De Pallmann Spider parketschuurmachine had hier ook perfect kunnen dienen, maar deze was Mogensen Parketvloeren op hetzelfde moment volop aan het gebruiken in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, een ander groot project dat zich op nog geen 1000 meter van dit project bevindt.” In het KMSKA werden alle vloeren met de Pallmann Spider geschuurd.

Inkleuring van het parket

“Alvorens er gestart werd met het inkleuren van het parket, heb ik zoals steeds aangeraden om na de laatste schuurgang het gehele oppervlak met zuiver water éénmaal licht te dweilen,” aldus Wim. Hierdoor worden volgende voordelen verkregen:

  1. De verdieping en de kleuring van het hout wordt intensiever en gelijkmatiger
  2. De kleur kan beter indringen
  3. De fijn geschuurde en verdichte ondergrond wordt weer geopend
  4. Schuursporen worden minder zichtbaar
  5. Het houtoppervlak lijkt homogener
  6. Inhoudsstoffen uit het hout worden weg gewassen
  7. Het behoeden van zweten uit voegen


Na het drogen (ca. 1 uur) kon de vloer behandeld worden met de 2-componenten olie Pallmann Magic Oil 2K ergo neutraal, gemengd met de mix van de twee Pall-X 333 kleurconcentraten. De olie werd met de Pallmann Magic Oil applicator gelijkmatig op de ondergrond aangebracht. Wim: “Dit product is zeer ergonomisch en bijzonder geschikt voor grote oppervlakken omdat het staand kan worden aangebracht.” Na een 10-tal minuten volgde een tweede persoon met de Pallmann Spider met een beige pad op de bijgeleverde monodisc aandrijfschijf om de overtollige olie te verwijderen. Nog eens 20 minuten later werd het oppervlak met een witte pad nageboend om een homogeen eindresultaat te verkrijgen.

Onderhoud

De vloer zal worden onderhouden met Pallmann Magic Oil Care. Dit is een onderhoudsmiddel voor het eerste en periodieke onderhoud. Het heeft door het “Refresher effect” een voedende werking en is vuilafstotend. Op deze manier kan een grondige reiniging en opnieuw oliën van de vloer worden uitgesteld. Wanneer de vloer moet gereinigd worden, kan Pallmann Clean gebruikt worden.

Steevast een goede samenwerking

Steven Mogensen, zaakvoerder van Mogensen Parketwerken: “Ik ben ondertussen al een tijdje klant bij UZIN UTZ België en ben uiterst tevreden van de producten en service. In het verleden kocht ik enkel de UZIN producten voor de ondergrondvoorbereiding en plaatsing van mijn parketvloeren, maar ondertussen werk ik ook met Pallmann om mijn parketvloeren te voorzien van een degelijke en gebruiksvriendelijke afwerking. Na enkele goede ervaringen op werven waarbij de vloeren moesten afgewerkt worden met donkere kleuren, kies ik nu resoluut voor Pallmann. Voor ik de producten van Pallmann kende was het telkens een uitdaging om parketvloeren donker te kleuren zonder aanzetten of zichtbare schuursporen te krijgen. Belangrijk ook is mijn vast aanspreekpunt, Wim, die trouwens steeds voor me klaarstaat. Ik kan rekenen op zijn professioneel advies tijdens de voorbereiding, plaatsing én afwerking van de vloeren. Ik kan bij hem terecht voor écht alles dat betrekking heeft op het plaatsen en afwerken van houten vloeren. Dit gaat van gereedschappen en accessoires, machines, ondergrondvoorbereiding, verlijming, oppervlakteafwerking tot onderhoud en reiniging. UZIN UTZ België biedt parketplaatsers als wij een snelle, betrouwbare en complete service zonder dat ik telkens verschillende mensen hoef te contacteren, en dat is echt een meerwaarde.”

Heropening uitgesteld

Het verhaal van de Belgische mode, de modeafdeling van de Antwerpse Academie en de inspirerende verhalen van de Antwerpse Zes zullen dus op permanente basis in het MoMu aanwezig zijn, maar wie die –samen wenst te bezoeken, zal dit nog even moeten uitstellen. De heropening van het museum stond gepland voor dit jaar, maar door het Coronavirus liepen de werkzaamheden vertraging op. Het MoMu heeft daarom laten weten dat de heropening wordt opgeschoven naar 2021.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw