Het Gentse muziekcentrum De Bijloke heeft zijn concertzaal fundamenteel aangepakt. In 1988 vond het allereerste concert in de voormalige ziekenzaal van het Bijlokehospitaal plaats. Het 13de eeuwse monument ging voortaan als concertzaal door het leven en werd de voorbije jaren reeds in verschillende fases grondig heringericht. Intensief gebruik en hoge kwaliteitsverwachtingen zorgden er anno 2019 voor dat een grondige renovatie zich opdrong.

Data

Gebouwtype Openbare gebouwen

Absolute prioriteit bij de verbouwing was een onberispelijke akoestiek. Daarom ging de opdracht naar de Londense akoestici van Arup, die in zee gingen met het gerenommeerde Londense DRDH Architects en de restauratie-experts van Julian Harrap. Ze stonden onder andere al in voor de Bourla Schouwburg en de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen (eveneens met Pallmann gerenoveerd, n.v.d.r. ), maar ook voor het Operahouse in Sydney en Oslo. Een internationaal bouwteam voor een internationaal georiënteerd Muziekcentrum. Naast de akoestiek werden ook de zichtlijnen, het zitcomfort en de toegankelijkheid aangepakt.

 

Eind vorig jaar vond één van de meest delicate ingrepen van de werken plaats, nl. het installeren van de technische constructie boven het podium. Om het middeleeuwse dakgebinte te ontlasten werd een stalen overspanning voorzien die in staat is om een moderne (en zware) theater-technische installatie te dragen. Tegelijk werden ook de opstaande funderingskoffers in beton gegoten, waar de galerijen over zouden komen.

 

Niets aan het toeval overgelaten

 

Ongeveer een jaar geleden startten de fameuze renovatiewerken in de toenmalige Concertzaal van de Bijloke met de uitbraak van het bestaande interieur: de stoelen en theatertechnieken werden verwijderd, de tribune en het balkon afgebroken. Gezien de leeftijd van het gebouw was het vervolgens noodzakelijk de funderingen te versterken en een archeologisch onderzoek uit te voeren. Nadat alle lichten op groen waren gezet door het team van specialisten van de UGent dat het archeologisch onderzoek had uitgevoerd, werd de grond uitgegraven tot een diepte van 2,20 meter en werd een nieuwe vloerplaat in gewapend beton voorzien. Een ingrijpende verbouwing, maar absoluut noodzakelijk voor de optimalisatie van de akoestiek en de toegankelijkheid. De laatste betonnen toevoeging was het podium. Dat dit in beton werd uitgevoerd heeft een akoestische reden; een hol houten podium trilt immers mee met de lage tonen van een orkest, wat de klankbalans verstoort. Daarom werd door de akoestische ingenieurs gekozen voor een betonnen constructie met een houten vloer bovenop. Vervolgens werden de houten lambrisering en het parket aangebracht bovenop de betonnen oppervlakken. Eens het parket op het podium werd geplaatst konden de theatertechnici aan de slag met het inhangen van de technische installatie boven het podium.

 

Timmerwerk

 

Voor het podium werd een houten roostering uitgetimmerd die bekleed werd met berken multiplexplaten. De nieuwe vloer in het zaalgedeelte is gemaakt van zware calciumsulfaatplaten die onderling aan elkaar bevestigd werden met lijm en op de metalen verstelbare poten verlijmd werden. Daarop werd de 1-component sneldrogende PU-primer UZIN PE 414 BiTurbo als hechtprimer geplaatst (in bepaalde gevallen kan deze als restvochtprimer dienen, n.v.d.r.) om vervolgens met de oplosmiddel- en watervrije 2-componenten lijm, UZIN MK 90, de 1.000 m² kerngerookte eiken lamel op kant te verlijmen. Deze houten afwerking vergroot de akoestische warmte van de ruimte. UZIN PE 414 BiTurbo heeft als grote voordelen dat het product zeer sneldrogend is, een goed indringend vermogen heeft en geurneutraal is. UZIN MK 90 is op haar beurt een harde lijm volgens ISO 17 178, is extreem goed verstrijkbaar, goed vullend en snel afbindend (schuur- en lakbaar na 12 uur) en heeft een zeer hoge afschuifsterkte.

 

Time is money

 

Vooraleer over te gaan tot de afwerking van de parketvloer werd er eerst grondig geschuurd. Alweer een uitdaging, want in de zaal waren veel te schuren vlakken die niet op hetzelfde niveau zaten. Steven Mogensen van Mogensen Parketvloeren koos er daarom voor om de grote, oneffen vlakken in de zaal met de Cobra 09 aan te pakken om daarna met de Spider alles fijn te schuren. De tribunes werden met de Pallmann Spider geschuurd omdat met een bandschuurder met de draadrichting meeschuren hier onmogelijk was. Door de Pallmann Spider te gebruiken, werd heel wat schuurwerk met kantschuurders vermeden en dus veel tijd gewonnen. De zaal werd afgewerkt met de oplosmiddelvrije 2-componenten parketolie Pallmann Magic Oil 2K Original. Deze olie heeft een verwerkingstijd van 2 uur maar is al beloopbaar na 8 uur en belastbaar na 12 uur. Een bijkomend groot voordeel is dat dit in 1 laag kan worden aangebracht. Alweer tijdswinst. Het podium moest in een donkere kleur. Daarom werd aan de bovengenoemde Pallmann Magic Oil 2K Original het Pall-X 333 kleurconcentraat Luxurious Black toegevoegd. De concertzaal gaat inmiddels acht eeuwen mee. Daarmee is het Gentse Muziekcentrum De Bijloke zonder enige twijfel uniek in zijn soort en dit niet alleen in Vlaanderen, maar ook in de wereld. Bij de heropening (4, 5 en 6 september, n.v.d.r.) komt daar een niet te onderschatten troef bij: De Bijloke zet een nieuwe standaard als het aankomt op akoestiek, zitcomfort en zicht op de muzikanten op het podium. Benieuwd naar het resultaat? Een ticket bestellen is de boodschap .

 

 

 

 

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw