Stals en Zoon nv uit Lokeren renoveerde onlangs de 20 jaar oude houten sportvloer in sportarena Tolhuis in Gent. Sportcentrum Tolhuis biedt faciliteiten voor zaalsporten zoals volleybal, basketbal, korfbal, handbal, zaal- en minivoetbal en is tevens de thuisbasis van de Gent Hawks, een basketbalclub uit eerste klasse. Het sportcentrum beschikt onder andere over een tribune die plaats biedt aan meer dan 1700 toeschouwers, enkele vergaderruimtes, een persruimte en een aparte VIP-ruimte.

Data

Gebouwtype Sportfaciliteiten
LandBelgië
UitvoerderStals en Zoon nv

Twintig jaar geleden plaatste Stals en Zoon nv uit Lokeren een houten sportvloer in sportarena Tolhuis in Gent. Na twintig jaar intensieve belasting door de uitoefening van verschillende sporten en het vieren van honderden overwinningen werd het tijd om nieuw leven in de sportvloer te blazen. Sinds het plaatsen van de originele vloer nam Steven Stals het roer over van zijn vader Eric Stals. Steven leerde de knepen van het vak van jongs af aan. Het bedrijf specialiseerde zich, naast het uitvoeren van particuliere projecten, ook in publieke project- en sportvloeren. In tussentijd maakt ook zoon Robin kennis met de mooie stiel door dagelijks mee te draaien op de werkvloer. Voor de uitvoering van de renovatiewerken werd Stals en Zoon nv opnieuw gecontacteerd.


Opfrissing van de beuken sportvloer


Na bezoek ter plaatse was het duidelijk dat de houten vloer op zich nog voldeed aan de huidige eisen. Een grondige renovatie was dus voldoende. De sportvloer werd volledig vrijgemaakt en grondig geschuurd. Daarna kon ze worden voorbehandeld met Pallmann Pall-X 333, een oplosmiddelvrije, 2-componenten olie-voorbehandeling voor alle gangbare houtsoorten. Deze olie werd in twee lagen met een wegwerprol op de ondergrond aangebracht, niet volvlakkig maar maximum 50% van de te behandelen strook. Dit gebeurde in stukken van ongeveer 25 m² waardoor het restant, binnen 10 minuten na het aanbrengen van de olie, kon worden verwijderd met een beige pad. Na ongeveer 20 minuten werd het oppervlak nageboend met een witte pad om een homogeen beeld te verkrijgen. Dankzij de voorbehandeling met Pallmann Pall-X 333 zag je bij het aanbrengen van de eerste laklaag meteen dat er geen lak meer werd opgenomen in het hout waardoor er al meteen laagdikte werd opgebouwd. De laagdikte is erg bepalend voor de levensduur en slijtvastheid van de vloer, uiterst belangrijk dus in dit soort toepassingen. Pallmann Pall-X 333 was hier bovendien de ideale voorbehandeling door de oppervlakte in één grote ruimte. Van veel voorkomende ‘aanzetten’ of zichtbare rolbanen was geen sprake doordat Pallmann Pall-X 333 een zeer hoog vullend vermogen heeft en machinaal kan worden ingepad met een 1-schijfsmachine. Na deze behandeling krijg je geen opruwing die je bijvoorbeeld wel hebt bij het rollen van watergedragen primers. Tussenschuren is daarom overbodig waardoor heel wat tijd wordt uitgespaard. 


Afwerking


12 uur na het plaatsen van de voorbehandeling kon er worden afgelakt met een 2-componenten lak van Pallmann. Gezien het hier gaat over een sportvloer werd er gekozen voor Pallmann Pall-X Sport half-mat, een watergedragen 2-componenten parketlak die uitermate goed bestand is tegen mechanische- en chemische belasting. Deze parketlak is gemakkelijk te verwerken, zeer snel droog en zeer slijtvast waardoor ze niet alleen kan worden ingezet bij sportprojecten maar ook in evenementhallen, zorginstellingen, … Kortom, in alle ruimtes waar een zeer intensief beloop is, kan Pallmann Pall-X Sport worden toegepast. 


Onderhoud


Er werd geadviseerd om de parketvloer te onderhouden met Pallmann Finish Care, een watergedragen onderhoudsmiddel, voor de eerste en periodieke reiniging, die door een vuilafstotende film de lak en het uiterlijk van het oppervlak verbetert en gelijktijdig de levensduur van de vloer verlengt. Voor het regelmatig onderhoud werd Pallmann Clean geadviseerd, een neutrale, watergedragen reinigingsmiddel voor het verwijderen van vervuiling op de vloer die zowel voor gelakte en geoliede parketvloeren geschikt is.


Veelzijdige Pallmann Pall-X 333


Pallmann Pall-X 333, die in dit project gebruikt werd als primer, heeft nog vele andere toepassingen. Wim Wynants, Technisch-Commercieel Adviseur parket Oost-België legt uit: “Pallmann Pall-X 333 kan worden gebruikt als voorbehandeling onder 2-componenten lakken en oliën zoals onze Pallmann Magic Oil 2K. Tevens vormt Pallmann Pall-X 333 de basis voor Pallmann Pall-X 333 Color Concentrate, hét product om houten vloeren in te kleuren. De kleurenconcentraten werden samengebracht in de Color Collection van Pallmann. Deze collectie bevat maar liefst 32 kleuren die de allerlaatste woontrends en -stijlen volgt. De kleur kan worden afgewerkt met zowel een 2-componenten lak als olie waardoor elke gewenste uitstraling mogelijk is. Dat maakt elke vloer uniek.”


Prachtig resultaat


Het resultaat is zeer geslaagd. Dankzij de naturelle afwerking werd de mooie beuken look van de sportvloer behouden. Alle zaalsporten kunnen weer volop van start gaan en overwinningen kunnen opnieuw worden geboekt op de mooie gerenoveerde vloer. Zowel de eindklant als klant zijn heel tevreden met het resultaat. Steven Stals, zaakvoerder van Stals en Zoon nv: “Ondertussen zijn we al enkele jaren trouwe klant bij UZIN UTZ België. Het vertrouwen groeide naarmate we meer projecten uitvoerden met hun producten. Ondertussen hebben we al heel wat mooie referenties met Pallmann-producten mogen afwerken, zowel privé als in een aantal grotere sportprojecten zoals de Antwerp Giants in Antwerpen, Sporthal Sorghvliedt in Hoboken maar ook musea zoals het stadsmuseum van Lokeren, … We voeren behoorlijk veel grote projecten uit, zowel in renovatie en herstelling van bestaande vloeren als in het plaatsen van nieuwe parketvloeren. De producten van Pallmann zijn niet alleen geschikt voor particuliere woningen maar zeker ook voor projectgebruik door hun duurzaamheid en gebruiksgemak.”
 

Gebruikte producten

PALLMANN Spider

Door het schuren met de drie-schijfstechiek en een krachtige aandrijving wordt een perfect schuurresultaat behaald. De machine is uiterst eenvoudig te bedienen, loopt rustig en wordt vooral gekenmerkt door zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden; van krachtig schuren tot zacht polijsten.

PALL-X 333

Oplosmiddelvrije, 2-componenten olie-voorbehandeling voor alle gangbare europeese houtsoorten onder 2-K lakken of onder 2K parketolie Magic Oil 2K origninal. Tevens basis voor Pallmann Pall-X 333 Color Concentrate.

REINIGINGSPAD 406/10 mm

De reinigingspads zijn beschikbaar in een afmeting van 406 mm in een dikte van 10 en 20 mm.

PALL-X SPORT 2K

Watergedragen 2-componenten parketlak. Uitermate goed bestand tegen mechanische- en chemische belasting. Pall-X Sport 2K voldoet aan de normering EN 14904 en voldoet daarmee tevens aan de eisen van NOC*NSF.

FINISH CARE

Watergedragen onderhoudsmiddel, die door een vuilafstotende film de lak en het uiterlijk van het oppervlak verbetert en gelijktijdig de levensduur van de vloer verlengt.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw