In de vorige editie van ons Floor ever Magazine zetten we de Britselei in Antwerpen al in de kijker. We hadden het over neoclassicistische burgerhuizen en prestigieuze herenhuizen, maar ook enkele monumentale openbare gebouwen zoals de Nationale Bank, en het Justitiepaleis. Ook in deze editie zitten we op de Britselei waar Mogensen parketvloeren BV in het Oude Gerechtshof aan de slag mocht met 1.800 m² kubusparket en 4.300 m² plankenparket. Een project met oog voor detail.

Data

Gebouwtype Kantoren
Kantoren
Openbare gebouwen
Kantoren
Kantoor en administratie
Openbare gebouwen
Land België

REGIE DER GEBOUWEN BLAAST OUDE GERECHTSHOF NIEUW LEVEN IN

In de vorige editie van ons Floor ever Magazine zetten we de Britselei in Antwerpen al in de kijker. We hadden het over neoclassicistische burgerhuizen en prestigieuze herenhuizen, maar ook enkele monumentale openbare gebouwen zoals de Nationale Bank, en het Justitiepaleis. Ook in deze editie zitten we op de Britselei waar Mogensen parketvloeren BV in het Oude Gerechtshof aan de slag mocht met 1.800 m² kubusparket en 4.300 m² plankenparket. Een project met oog voor detail.

Van 1871 tot 1874 werd het gerechtsgebouw op de Britselei in Antwerpen opgetrokken in eclectische stijl. Voor het ontwerp van dit gebouw werd een wedstrijd georganiseerd die gewonnen werd door de Belgische architect Jan-Lodewijk (Louis) Baeckelmans. Zijn ontwerp was geïnspireerd op het Louvre in Parijs. Het gerechtsgebouw wordt sindsdien beschermd als monument en behoort tot bouwkundig erfgoed van België. De realisatie van dit project was een werk van puur vakmanschap en duurde maar liefst 13 maanden. Alle kamers werden in fasen en verdieping per verdieping afgewerkt.

Mogensen parketvloeren BV, reeds jaren een trouwe UZIN UTZ klant, is een gewaardeerd parketbedrijf dat garant staat voor kwaliteitsprojecten zowel dankzij particuliere realisaties als grotere publieke projecten. Zaakvoerder Steven Mogensen zet met zijn jarenlange ervaring echt vakmanschap neer, wat ook blijkt uit de projecten die hem toevertrouwd worden. Zo realiseerde het Kaprijkse parketbedrijf al heel wat prestigieuze parketrenovaties zoals de Concertzaal van de Vooruit in Gent, het KMSKA en MOMU in Antwerpen, het Afrika Museum in Tervuren en nog tal van andere projecten. Voor de volledige renovatie en afwerking van de parketvloer gingen zij te rade bij Wim Wynants, technisch-commercieel adviseur PALLMANN bij UZIN UTZ.

Voorbereiding met PALLMANN schuurmachines

Vooraleer Mogensen parketvloeren aan de slag kon met de nieuwe parketvloeren, werden de ruimtes eerst optimaal voorbereid en opgekuist. Alle kamers werden tot de juiste temperaturen verwarmd zodat het parket in goede condities kon geplaatst worden. De osb platen, geplaatst door de hoofdaannemer, moesten eerst geschuurd worden aangezien deze vervuild waren door de pleisterwerken. Hiervoor werd de PALLMANN Spider gebruikt. Deze machine is uiterst eenvoudig te bedienen, loopt rustig en wordt vooral gekenmerkt door zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden; van krachtig schuren tot zacht polijsten.

De kanten werden vlot geschuurd met de krachtige PALLMANN Gecko Flex. De PALLMANN Gecko Flex beschikt over veel handige details, van het flexibele afzuigsysteem tot de toerentalregelaar. Met deze overtuigende alleskunner is geen hoek onbereikbaar. Het volledige schuuroppervlak van 180 mm wordt benut waardoor Mogensen parketvloeren veel sneller kon dan met een traditionele kantenschuurmachine. Hierdoor slijt het schuurpapier ook minder snel en het geeft een uitstekend schuurbeeld.

Compleet aanbod met UZIN UTZ

Dankzij het compleet aanbod van UZIN UTZ en de technische kennis van Wim, kon Mogensen parketvloeren geadviseerd worden met UZIN UTZ-producten vanaf de plaatsing tot de afwerking. De verlijming van de parketten gebeurde rechtstreeks op de osb onderstructuur met de 2-componenten PU-parketlijm UZIN MK 90. De hard-elastische, snelafbindende lijmrillen, beperken houtvormingen en zorgen voor een mooi homogeen esthetisch resultaat.

Doordat er grote hoeveelheden stof worden geproduceerd tijdens het schuren met de PALLMANN Spider, werd de WOLFF M30 stofzuiger gebruikt met voorafscheider. Dit is een perfecte combinatie om stofvrij te schuren. Deze compacte en krachtige stofzuiger is ideaal voor het nat- en droogzuigen van ondergronden.

Natuurlijke look & feel

De 1.800 m² kubusparket en 4.300 m² plankenparket werden in fasen afgewerkt. De parketvloer werd behandeld met PALLMANN Magic Oil 2K Original. Dankzij de snelle doordroging kon PALLMANN Magic Oil 2K Original in één laag worden aangebracht en is de parketvloer zeer goed bestand tegen allerhande vervuiling. De oplosmiddelvrije 1-component olie-was combinatie voor parket geeft het hout bovendien een natuurlijke uitstraling. “We hebben voor dit systeem gekozen omdat UZIN MK 90 een goede vloeibare en vullende lijm is, en PALLMANN Magic Oil een zeer goede olie”, ervaart zaakvoerder Steven Mogensen.

Onderhoud van de vloer

Door de lange realisatietijd van het project was het belangrijk om de parketvloeren op het einde nog eens grondig te reinigen. De reiniging van de vloer gebeurde met PALLMANN Clean. Dit neutraal, watergedragen reinigingsmiddel is ideaal voor het verwijderen van vervuiling op vloeren.

Uniek project in historisch gebouw

Het resultaat is zeer geslaagd, zowel Mogensen parketvloeren als Wim zijn enthousiast! “Steven kent onze producten door en door en kon terug een prachtig resultaat neerzetten met dit unieke project in een historisch gebouw”, besluit Wim.

Gebruikte producten

CLEAN Reinigingsmiddel, pH neutraal

Neutraal, watergedragen reinigingsmiddel voor het verwijderen van vervuiling op vloeren.

UZIN MK 90 2-comp. PU parketlijm

2-componenten PU parketlijm met lange verwerkingstijd

PALLMANN Spider Multifunctionele parketschuurmachine

Door het schuren met de drie-schijfstechiek en een krachtige aandrijving wordt een perfect schuurresultaat behaald. De machine is uiterst eenvoudig te bedienen, loopt rustig en wordt vooral gekenmerkt door zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden; van krachtig schuren tot zacht polijsten.

PALLMANN GECKO FLEX Handzame kantenschuurmachine

Met deze kantenschuurmachine is geen hoek onbereikbaar. PALLMANN GECKO FLEX is een krachtige en handzame machine die een uitstekend schuurbeeld geeft. De machine beschikt over veel handige details, van het flexibele afzuigsysteem tot de toerentalregelaar. Een overtuigende alleskunner.

M 30 230V

Krachtige, compacte stofzuiger voor nat- en droogzuigen van ondergronden

MAGIC OIL 2K CHANGE Natuurlijke 2-componenten parketolie van hernieuwbare, regionale grondstoffen

Olie-was combinatie die een open, ademend en diffuus oppervlak bereikt. Het wasgehalte in MAGIC OIL 2K CHANGE zorgt voor een natuurlijk, water- en vuilafstotend oppervlak. Het gebruik van hernieuwbare grondstoffen uit de regionale, ecologische landbouw vermindert de CO2-uitstoot met ca. 60% in vergelijking met conventionele parketoliën.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw