De Britselei in Antwerpen wordt gekenmerkt door enkele monumentale openbare gebouwen zoals het Justitiepaleis en de Nationale Bank, maar ook door neoclassicistische burgerhuizen en prestigieuze herenhuizen. Eerder dit jaar mocht Merckx Parket Interieur in zo’n woning aan de slag om een 400 m² massieve, meerlaagse parketvloer met visgraatmotief over meerdere verdiepingen te renoveren. Een werk van puur vakmanschap.

Data

Gebouwtype Residential buildings (International)
Residential
Residentiële gebouwen
Residential Houses
Land België

Droominterieur bij renovatieproject Britselei in Antwerpen

De Britselei in Antwerpen wordt gekenmerkt door enkele monumentale openbare gebouwen zoals het Justitiepaleis en de Nationale Bank, maar ook door neoclassicistische burgerhuizen en prestigieuze herenhuizen. Eerder dit jaar mocht Merckx Parket Interieur in zo’n woning aan de slag om een 400 m² massieve, meerlaagse parketvloer met visgraatmotief over meerdere verdiepingen te renoveren. Een werk van puur vakmanschap.

De Britselei maakt deel uit van de leiengordel die van 1866 tot 1868 werd aangelegd op de route van de Spaanse vestingen dat de historische binnenstad van Antwerpen omringt. Alle namen van de leien omheen de binnenstad verwijzen naar staten die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog bij de geallieerden aansloten. Zo werd in 1919 de lei herdoopt tot Britselei.

Merckx Parket Interieur, reeds jaren een trouwe UZIN UTZ klant, is specialist in het plaatsen en renoveren van parket- en plankenvloeren. Door hun jarenlange ervaring met hout, staan ze garant voor topkwaliteit. Voor de volledige renovatie en afwerking van de parketvloer met visgraatmotief gingen zij te rade bij Wim Wynants, technisch-commercieel adviseur PALLMANN bij UZIN UTZ.

PALLMANN Cobra 09 bandschuurmachine

De houten structuurwerken werden eerst uitgevoerd en bekleed met osb 22 mm. Alvorens de nieuwe parketvloer met visgraatmotief kon geplaatst worden, moest de houten ondervloer geschuurd worden. Hiervoor werd de klassieke bandschuurmachine PALLMANN Cobra 09 gebruikt. Deze machine is efficiënt, ergonomisch en levert een uitmuntend schuurbeeld. En hij heeft bovendien een vijfvoudig in hoogte verstelbare handgreep om ergonomisch te werken.

Het belang van een goede ondergrond met UZIN

Dankzij het complete aanbod van UZIN UTZ en de technische kennis van Wim, kon Merckx Parket Interieur geadviseerd worden met UZIN UTZ-producten vanaf de plaatsing tot de afwerking. Op de delen waar de visgraatparketvloer zou geplaatst worden op een traditionele zand/cement chape werd UZIN PE 414 BiTurbo in één laag aangebracht. Op deze sneldrogende primer kon Merckx Parket Interieur na 1 uur al starten met de verlijming. De verlijming gebeurde met de 1-component STP-parketlijm UZIN MK 160, en de 2-componenten PU-parketlijm UZIN MK 90. De hard-elastische, snelafbindende lijmrillen, beperken houtvervormingen en zorgen voor een mooi homogeen esthetisch resultaat.

Optimaal resultaat met de PALLMANN schuurmachines

Na het plaatsen van de massieve, meerlaagse parketvloer werden de visgraatvloeren zowel grof als fijn geschuurd met de PALLMANN Spider. De PALLMANN Spider is de ideale machine voor het schuren van dit soort vloeren om dwarse krassen van een bandschuurmachine te vermijden. Deze machine is uiterst eenvoudig te bedienen, loopt rustig en wordt vooral gekenmerkt door zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden; van krachtig schuren tot zacht polijsten.

De kanten werden vlot geschuurd met de krachtige PALLMANN Gecko Flex. De PALLMANN Gecko Flex beschikt over veel handige details, van het flexibele afzuigsysteem tot de toerentalregelaar. Met deze overtuigende alleskunner is geen hoek onbereikbaar. Het volledige schuuroppervlak van 180 mm wordt benut waardoor Merckx Parket Interieur veel sneller kon werken met de PALLMANN Gecko Flex dan met een traditionele kantenschuurmachine. Het schuurpapier slijt ook minder snel hierdoor en het geeft een uitstekend schuurbeeld.

 

Persoonlijk en uniek interieur met PALLMANN Color Collection

Na de schuurwerken, kon de vloer afgewerkt worden. De visgraatvloer werd behandeld met PALLMANN Magic Oil 2K Original, gemengd met kleurconcentraat PALLMANN Pall-X 333 Stylish Chestnut enerzijds en met een mengeling van twee verschillende kleurconcentraten nl. Exotic Brown en Elegant Walnut anderzijds. Deze kleuren komen alledrie uit de PALLMANN Color Collection. Met de PALLMANN Color Collection creëer je een persoonlijke en unieke basis voor ieder interieur. De PALLMANN Color Collection is een collectie van 32 kleuren die onderverdeeld zijn in 7 hedendaagse woontrends en -stijlen. Dankzij de PALLMANN Color Collection Stylebox werd de kleurkeuze vergemakkelijkt.

Dankzij de snelle doordroging kon PALLMANN Magic Oil 2K Original in één laag worden aangebracht en is de parketvloer zeer goed bestand tegen allerhande vervuiling. De oplosmiddelvrije 1-component olie-was combinatie voor parket geeft het hout bovendien een natuurlijke uitstraling.

Onderhoud van de vloer

De vloer wordt onderhouden met de PALLMANN Magic Oil Care, een onderhoudsmiddel voor het eerste en periodieke onderhoud dat dankzij het ‘Refresher Effect’ een voedende werking heeft en vuilafstotend is. Op deze manier kan een grondige reiniging en opnieuw oliën van de vloer worden uitgesteld. De reiniging van de vloer gebeurt met de PALLMANN Clean.

Prachtige vloer op prachtige locatie

Het resultaat is zeer geslaagd, zowel de eindklant als Merckx Parket Interieur en Wim zijn enthousiast! “Dit snelle en makkelijk te verwerken systeem is ideaal voor de afwerking van visgraatvloeren en zorgt voor een natuurlijk ingekleurd geheel”, besluit Wim.

Gebruikte producten

MAGIC OIL CARE Onderhoudsmiddel voor geoliede parketvloeren

Onderhoudsmiddel dat de geoliede vloer beschermt en daarmee de levensduur verlengt. Het uiterlijk en gelijktijdig de levensduur van het onderhouden oppervlak blijft bij vakkundig gebruik behouden.

CLEAN STRONG Intensief reinigingsmiddel

Watergedragen reinigingsmiddel, dat sterke verontreinigingen goed verwijdert en zo een zeer goede basis creëert voor verder onderhoud.

MAGIC OIL 2K ORIGINAL Premium oplosmiddelvrije 2-componenten parketolie

Olie-was combinatie, die voor een openporig en ademend oppervlak zorgt en het hout een natuurlijke uitstraling geeft. Het wasaandeel maakt het oppervlak gelijkmatig mat en fluweelachtig. Door de verharder heeft Magic Oil 2K Original een snel en uniek drogingsproces. Deze snelle droging maakt het mogelijk zeer intensief belaste ruimtes (restaurants, hotels, winkels, kantoren, enz.) in korte tijd te renoveren, zonder daarbij de mechanische en chemische weerstand te beperken. De verbeterde vernetting zorgt voor een nog beter water- en vuilafstotend oppervlak, hetgeen met een 1-component parketolie niet bereikt wordt. De geringe vuilopname is vergelijkbaar met die van een gelakte parketvloer. Bovendien is het bekende moeizame onderhoud van parketolie niet van toepassing op Magic Oil 2K Original. Integendeel, het onderhoud van Magic Oil 2K Original is vergelijkbaar met dat van een gelakte parketvloer. Ook te gebruiken in combinatie met Pall-X 333 Color Concentrate.

PALL-X 333 Oplosmiddelvrije 2-componenten parket grondering

Oplosmiddelvrije, 2-componenten olie-voorbehandeling voor alle gangbare europeese houtsoorten onder 2-K lakken of onder 2K parketolie Magic Oil 2K origninal. Tevens basis voor Pallmann Pall-X 333 Color Concentrate.

UZIN PE 414 BiTurbo Sneldrogende 1-comp. PU-primer

Sneldrogende voorstrijk voor het plaatsen van parket en soepele vloerbedekking

UZIN MK 90 2-comp. PU parketlijm

2-componenten PU parketlijm met lange verwerkingstijd

UZIN MK 160 1-comp. STP parketlijm voor meerlagig parket

Hard-elastische parketlijm voor het plaatsen van meerlagig parket

PALLMANN Spider Multifunctionele parketschuurmachine

Door het schuren met de drie-schijfstechiek en een krachtige aandrijving wordt een perfect schuurresultaat behaald. De machine is uiterst eenvoudig te bedienen, loopt rustig en wordt vooral gekenmerkt door zijn veelzijdige toepassingsmogelijkheden; van krachtig schuren tot zacht polijsten.

PALLMANN GECKO FLEX Handzame kantenschuurmachine

Met deze kantenschuurmachine is geen hoek onbereikbaar. PALLMANN GECKO FLEX is een krachtige en handzame machine die een uitstekend schuurbeeld geeft. De machine beschikt over veel handige details, van het flexibele afzuigsysteem tot de toerentalregelaar. Een overtuigende alleskunner.

Stylebox Pallmann Color Collection Colorbox

Stijlvolle koffer met alle tools ter presentatie van de Pallmann Color Collection. De koffer bevat zowel stalen van alle 24 kleuren, als natte monsters om bij de klant ter plekke een proefvlak te kunnen opzetten. De perfecte verkooptool voor in de showroom of onderweg.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw