In 1954 werd een opmerkelijk pand in het hart van de stad Antwerpen gebouwd door het Provinciaal Veiligheidinstituut. Dit beschermd erfgoed diende decennialang als een centrum voor preventie en arbeidsveiligheid, maar het herbergde ook een tentoonstellingszaal die de bezoekers toegang gaf tot verschillende exposities. In 2015 werd het pand verkocht omwille van besparingen en na enkele doorverkopen werd het in 2021 verworven door KU Leuven.

Data

Gebouwtype Openbare gebouwen
Openbare gebouwen

VAN ERFGOED TOT LEERCENTRUM

Nieuw leven: Campus Opera

Dit markeerde het begin van een nieuw hoofdstuk voor dit historische pand, want de universiteit zag potentieel in het herbestemmen en het transformeren van het erfgoed tot een modern leercentrum. De renovatieplannen gingen verder dan simpel onderhoud: het doel was om een omgeving te creëren die aansloot bij de  hedendaagse onderwijsbehoeften. De tentoonstellingszaal werd omgevormd tot studeerruimtes en groepswerklokalen, terwijl het gelijkvloers nu plaats zal bieden aan een ontspanningsruimte en een eetgelegenheid.

Vakkennis is de beste garantie

Voor het uitvoeren van de schilder- en vloerwerken was ProReno de perfecte match: zij specialiseren zich in een waaier aan schildertechnieken, en verzorgen voorbereiding, plaatsing, herstelling en onderhoud van een enorm gamma aan vloeren. De firma uit Zwijndrecht kenmerkt zich door vakmanschap, ervaring, een snelle service en goede opvolging.

Eigentijds parket

Op het gelijkvloers van de tentoonstellingszaal werd er gekozen om een parket te plaatsen over een oppervlakte van 570 m2. De keuze viel op een eiken gerookte parket, met een prachtige donkere kleur. Deze lamel op kant, geschikt voor een hogere belasting en druk beloop, werd op een nieuwe chape verlijmd met UZIN MK 90, een universele 2-componenten PU parketlijm met zeer lange inlegtijd. Deze lijm kan toegepast worden op nagenoeg alle ondergronden en verwerkt worden voor het inleggen van bijna alle soorten parket: mozaïek, lamel op kant, massief, meerlaags etc.

Na het plaatsen van het parket werden de voegen gedicht met PALLMANN PALL-X KIT, een watergedragen voegenkit voor het kitten van naden, nagel- en spijkergaten, noesten of andere oneffenheden. Deze voegenkit kan eenvoudig vermengd worden met fijn schuurstof tot een verspaanbare pasta, en daarna met een kitspaan over de parketvloer aangebracht worden.

Voor de afwerking van de houten vloer werd gekozen voor de PALLMANN Magic Oil 2K Pure, een 2-componenten parketolie voor een natuurlijke “onbehandelde” houtlook. Deze oliewascombinatie zorgt voor een open, ademend en diffuus oppervlak. Het wasgehalte zorgt voor een gelijkmatig mat, fluweelachtige look, waarbij de natuurlijke kleur van het hout behouden blijft en de vloer zeer goed bestand is tegen mechanische en chemische belasting. Een moderne, warme vloer die tegen een stootje kan!

Van een instituut gewijd aan arbeidsveiligheid tot een bruisend leercentrum, het erfgoedgebouw heeft een opmerkelijke transformatie ondergaan.

Over de verdere vloertransformaties van deze site zal u kunnen lezen in 2024!

Gebruikte producten

PALL-X KITT Parket-voegenkit

Watergedragen voegenkit voor het kitten van naden, nagel- / spijkergaten, noesten of andere oneffenheden. Pall-X Kitt is zeer gebruiksvriendelijk.

UZIN MK 90 2-comp. PU parketlijm

2-componenten PU parketlijm met lange verwerkingstijd

MAGIC OIL 2K PURE Oplosmiddelvrije 2-componenten parketolie voor een natuurlijke "invisible" / "onbehandelde" houtlook

Olie-wascombinatie die een open, ademend en diffuus oppervlak oplevert. Het wasgehalte zorgt voor een gelijkmatig mat, fluweelachtig oppervlak. De natuurlijke kleur van het hout blijft behouden en zorgt voor het zogenaamde onbehandelde / invisible hout look. 

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw