Mogensen Parketwerken plaatste een 8-tal jaar geleden een oud-vlaamse stijl 9 mm, vaste breedte 18 cm op een massief mozaïek onderparket in het hoofdkantoor van Denys, de multidisciplinaire groep gespecialiseerd in water, energie, mobiliteit, bouwkunde, restauratie en speciale technieken. Deze werd destijds behandeld met een donker gekleurde hardwaxolie. Omdat de vloer op bepaalde plaatsen loopzones begon te vertonen kreeg Mogensen Parketwerken de vraag om een andere afwerklaag te voorzien.

Data

Gebouwtype Kantoor en administratie
LandBelgië
UitvoerderMogensen Parketwerken

Mogensen Parketwerken moet wel vaker parketvloeren renoveren in opdracht van Denys. Vaak zijn dit historische gebouwen, prachtige projecten die toch wel heel wat vakkennis vergen. Voor dit project was de vraag een diepe, donkere kleur die toch nog de warme uitstraling van een houten vloer kon behouden en een zeer sterke en slijtvaste parketlak als afwerking. Kantoren zijn immers intensief belopen ruimtes die tegen een stootje moeten kunnen.

Kleurkeuze

Steven Mogensen, zaakvoerder van Mogensen Parketwerken: “Ik ben ondertussen al een tijdje klant bij UZIN UTZ België en ben uiterst tevreden van de producten en service. In het verleden kocht ik enkel de UZIN producten voor de plaatsing van mijn parketvloeren, maar sinds kort koos ik ook voor Pallmann om mijn parketvloeren mee af te werken. Voor deze werf had ik een erg donkere kleur nodig, niet simpel om donker te kleuren zonder aanzetten of zichtbare schuursporen. Maar Wim (Wynants, technischcommercieel adviseur bij UZIN UTZ België, nvdr) kwam af met zijn Pallmann Color Collection Toolkit, en dat is echt wel handig. Een mooie houten box met stalen van alle kleuren, onderverdeeld in 7 verschillende woonstijlen. En de vloeibare kleurtesters zijn ook praktisch. Hiermee kan iedere kleur op de bestaande vloer, of op een los stuk hout, worden uitgeprobeerd en kan de kleur optimaal worden beoordeeld. De keuze viel uiteindelijk op Luxurious Black.”

Voorbehandeling

Wij adviseren om na de laatste schuurgang – direct voordat het oppervlak behandeld wordt – het gehele oppervlak met zuiver water éénmaal licht te dweilen.

Hierdoor ontstaan volgende beslissende voordelen:

  1. De verdieping en de kleuring van het hout wordt intensiever en gelijkmatiger
  2. De kleur kan beter indringen
  3. De fijn geschuurde en verdichte ondergrond wordt weer geopend
  4. Schuursporen worden minder zichtbaar
  5. Het hout oppervlak lijkt homogener
  6. Inhoudsstoffen uit het hout worden weg gewassen.
  7. Het behoeden van zweten uit voegen.

Kleuring

Na droging (ca. 1 uur) kon de vloer behandeld worden met de 2-componenten olie Pallmann Pall-X 333 neutraal, gemengd met kleurpigment Luxurious black. De olie werd met de Pallmann lakspaan gelijkmatig op de ondergrond aangebracht. Dit gebeurt in stukken van ongeveer 25 m², waardoor het restant op tijd (maximum 10 minuten na het aanbrengen van de olie!) kan verwijderd worden met een beige pad. Na ca. 20 minuten werd het oppervlak met een witte pad nageboend om een homegeen beeld te verkrijgen.

Overlakken

Standaard kan er na 24 uur overlakt worden met 1 van de Pallmann 2-componenten lakken. In dit geval werd er gekozen voor Pallmann Pall-X 98 Gold mat. Dit is een zeer makkelijk te verwerken lak die vaak ingezet wordt bij grotere projecten waar een intensief beloop is, zoals scholen, burelen of de industriële sector. Het is een watergedragen 2-componenten parketlak voor zeer zware belaste parketvloeren, uitermate goed bestand tegen chemicaliën en zeer slijtvast.

Onderhoud

Omdat Mogensen Parketwerken weet dat een houten vloer er met de jaren beter uitziet indien hij goed onderhouden wordt, geven ze aan hun klant advies over hoe en met welk product ze hun vloer in goede conditie kunnen houden. In dit geval werd er geadviseerd om de vloer te onderhouden met Pallmann Finish Care mat, een watergedragen matte onderhoudspolish, voor eerste- en onderhoudsreiniging, die door de vuilafstotende film de lak en het uiterlijk van het oppervlak verbetert en gelijktijdig de levensduur van de vloer verlengt. Voor het regelmatig onderhoud werd Pallmann Clean geadviseerd, een watergedragen reinigingsmiddel dat zowel voor gelakte als geöliede vloeren geschikt is.

Tips & tricks

De werkwijze van de parketteur en de gebruikte producten hebben een rechtstreekse invloed op het eindresultaat. Daarom zijn nogal wat parketteurs angstig om af te wijken van hun gebruikelijke manier van werken of om producten te gebruiken die ze niet (goed) kennen. Een goede ondersteuning is dus belangrijk. “Het gaat vaak om kleine details waar moet op gelet worden bij de verwerking van bepaalde producten. Daarom geef ik ook liefst persoonlijk advies alvorens er voor de eerste keer met onze producten gewerkt wordt. Niet om de werkwijze van de -meestal erg ervaren- parketteurs aan te passen, maar wel om wat tips & tricks toe te lichten die het werk vaak wat makkelijker, sneller of eenvoudiger maken. Ook Steven was aanvankelijk wat terughoudend om te werken met de 2-componenten voorbehandeling van onze Pallmann Color Collection, maar door op de voorgeschreven manier aan de slag te gaan en de tips & tricks die ik hem gegeven heb, is hij aangenaam verrast over het gemak waarmee deze producten verwerken”, aldus Wim Wynants. Donkere kleuringen aanbrengen op grote oppervlakten zonder aanzetten was vroeger een hele uitdaging. Met het Pallmann systeem is dit echter kinderspel.

4 generaties

Steven Mogensen nam in 1995 de parketzaak van zijn stiefvader Etienne Corton over. Etienne leerde op zijn beurt de stiel van zijn vader. Dat betekent 3 generaties aan kennis en ervaring. Stevens’ zoon, Rutger Mogensen, is inmiddels ook werkzaam in de zaak, dus de 4e generatie zit er ook aan te komen. Steven is de laatste 8 jaar ook actief in de projectmarkt en voert werken uit voor de grotere aannemingsbedrijven zoals de groep Denys. “Het liefst renoveer en restaureer ik oude vloeren. Je zal me minder terug vinden in nieuwbouwwoningen waar hoofdzakelijk meerlaagse planken worden geplaatst. Ik verkies de authenticiteit”, aldus Mogensen.

Systemen voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten vloeren

Machines en speciaal gereedschap voor de voorbereiding van de ondergrond en het leggen van alle soorten bedekking

Compleet assortiment voor de verwerking, renovatie en onderhoud van houten vloeren

Kunsthars- en cementgebonden vloersystemen met functionele en decoratieve afwerkingsmogelijkheden

Systemen en producten voor het verwerken van tegels en natuursteen

Hoogwaardige gereedschappen om te schilderen, te stucen en voor droogbouw